LEDENO VINO (graševina)- SUZA VALLIS

LEDENO VINO (graševina)- SUZA VALLIS

Ledeno vino Suza Vallis je vino slamnato žute boje, bistro, buke je dominantno botritisan visokog intenziteta, u pozadini su voćni mirisi, aroma traje dugo, specifičnog je gustog, punog uravnoteženog okusa s dugim završetkom. Izuzetno harmonično vino bogatog i snažnog tijela.
Dobiva se berbom smrznutih bobica pri temperaturi od najmanje -7°C, zbog čega je naša berba počela u ranim jutarnjim satima kada je živa na termometru pokazivala -14°C. Nakon brzog transporta do preše i prešanja, iz preše su se mogli izvaditi vidljivi komadići leda. Grožđe koje je dočekalo berbu i izdržalo pod mrežama nalete ptica, izgledalo je za laika kao nešto što se može baciti, ali već prvi mošt koji je izašao iz preše ukazivao je na potencijal budućeg vina. Zaleđeno grožđe brali smo vrlo obzirno, ali u žurbi, prije nego li se podigne temperatura, s obzirom da se i prerada mora obaviti u smrznutom stanju.
Fermentacija se odvijala polagano. Zbog svoje posebnosti ledeno vino je vrlo rijetko, te zbog velikog truda spada u sam vrh vinogradarenja i podrumarenja. Iznimna je sreća kada vinar doživi prave klimatske uvjete i uspije grožđe sačuvati od propadanja pa sve do pojava niskih temperatura. Graševina se u kontinentalnoj Hrvatskoj pokazala kao najbolja sorta za predikatna vina, a ledena vina uspijevaju u rijetkim godinama u uvjetima berbe i prerade u smrznutom stanju. Ovaj način prerade (uz to što se koncentracija zbog sušenja već dogodila u grožđu) dovodi do koncentracije svih tvari koje su se uspjele sačuvati u bobici: sladora, vinskih kiselina, ekstrakta i aroma. Takav se proizvod odlikuje iznimnom kakvoćom. Ledena vina mogu dugo godina izdržati u boci, te ako se čuvaju u odgovarajući uvjetima dobivati na kakvoći. Zbog svega navedenog ona postižu i vrlo visoke cijene, koje nisu pretjerane, uzimajući u obzir rizik randmana u proizvodnji.

 

ledena1