Ledeno vino

Ledeno vino, ekskluzivan užitak od smrznutih bobica

Rizično i izazovno u proizvodnji, ledeno vino od smrznutih bobica, pravi je slatki užitak za vinoljupce

 

eiswein_wiki

Za ledeno vino znali su i stari Rimljani. Pjesnik Marcus Valerius Martialis (Martial, 40-102.) u svojim je djelima spominjao vinare koji krajem studenoga beru zaleđeno grožđe, a antički pisac Plinije je u 1. stoljeću napomenuo da postoje sorte koje se beru puno kasnije od ostalih. Navedene činjenice dokazuju da se o ledenom vinu počelo promišljati prije mnogo godina te da ono nije plod nekog novijeg trenda i slučajnosti, iako mu se izgubio trag sve do 18. stoljeća kada su ga ponovno “otkrili” Francuzi.Ledeno vino, popularno i pod nazivom eiswein, prava je rijetkost na tržištu i kao takvo ima svoju cijenu (pola litre košta oko 60 eura). Vinogradari se, naime, upuštaju u velik rizik za njegovu proizvodnju jer grožđe u najgorem slučaju može propasti i postati neupotrebljivo. Istovremeno, proizvodnja je velik izazov jer se grozdovi beru na temperaturi od 7 stupnjeva Celzijevih golim rukama.Poznavatelji se slažu da je visoka cijena ledenog vina opravdana, iako bi ove godine mogla nadmašiti predviđanja. Razlog tome je vrlo slab urod grožđa, kakav se ne pamti u posljednjih 25 godina pa će zbog oskudne ponude cijene skočiti u visinu. Samo su se rijetki 2010. usudili plodove ostaviti u vinogradu u nadi da će topla godina ipak završiti “ledeno” – bez temperatura između minus sedam i minus deset stupnjeva ledeno vino ne uspijeva (što je vani hladnije, to je vino slađe i bolje).

Aromatični i slatki eiswein se pije kao desert ili aperitiv, a berba se smatra vrhuncem vinogradarske sezone. Osim što ne nose rukavice, berači u vinogradu moraju biti u cik zore zbog nižih i povoljnijih temperatura za grožđe od onih koje vladaju po danu. Vinograd veličine 3000 kvadratnih metara može dati najviše 500 litara ledenog vina koje sadrži najmanje 127° Oechsla (količine šećera u moštu). Kako ključnu ulogu imaju klimatski uvjeti, različite sorte grožđa u ovom su slučaju u drugom planu (smatra se da su graševina i rizling najizdržljiviji).

Smrznute bobice se prešaju odmah nakon berbe i daju, u usporedbi s nesmrznutim, malu količinu jako koncentriranog mošta. Optimalna zrelost u bocama postiže se za tri do pet godina.

Savjet za sve koji svoje prvo ledeno vino tek trebaju popiti – u eisweinu se može najbolje uživati kada ga se odabere za posljednji napitak večeri. Ima intenzivnu aromu i ostavlja u ustima dugotrajan okus pa sva druga vina nakon njega podsjećaju na vodu.

Pogledajte kako izgleda ledena berba:

Preuzeto sa: metro-portal.hr

 

ledena1

Ledeno vino – Graševina

Nagrada: GAST 2010 – VELIKO ZLATO

Uspjeli smo se oduprijeti I iskušenjima ziheraških odluka I pogoditi pravo vrijeme…. Ledeno vino Suza Vallis je vino slamnato žute boje, bistro, buke dominantno botritisan visokog intenziteta, u pozadini su voćni mirisi, aroma traje dugo, specifičnog gustog, punog uravnoteženog okusa s dugim završetkom. Izuzetno harmonično vino bogatog i snažnog tijela. Dobiva se berbom smrznutih bobica pri temperaturi od najmanje -7°C, zbog čega je naša berba počela u ranim jutarnjim satima kada je živa na termometru pokazivala -14°C. Nakon brzog transporta do preše te prešanja, iz preše su se mogli izvaditi vidljivi komadi leda. Grožđe koje je dočekalo berbu i izdržalo pod mrežama nalete ptica, izgledalo je za laika kao nešto što se može baciti, ali već prvi mošt koji je izašao iz preše ukazivao je na potencijal budućeg vina. Zaleđeno grožđe brali smo vrlo obzirno, ali u žurbi, prije nego li se podigne temperatura, jer se i prerada mora obaviti u smrznutom stanju. Fermentacija se odvijala polagano. Zbog svoje posebnosti ledeno vino je vrlo rijetko te zbog velikog truda spada u sam vrh vinogradarenja i podrumarenja. Iznimna je sreća kada vinar doživi prave klimatske uvjete i uspije grožđe sačuvati od propadanja do pojava niskih temperatura. Graševina se u kontinentalnoj Hrvatskoj pokazala kao najbolja sorta za predikatna vina, a ledena vina uspijevaju u rijetkim godinama u uvjetima berbe i prerade u smrznutom stanju. Ovaj način prerade (uz to što se koncentracija zbog sušenja već dogodila u grožđu) dovodi do koncentracije svih tvari koje su se uspjele sačuvati u bobici zbog zaleđivanja vode : sladora, vinskih kiselina, ekstrakta i aroma. Takav se proizvod odlikuje iznimnom kakvoćom. Ledena vina mogu dugo godina izdržati u boci, te ako se čuvaju u odgovarajući uvjetima dobivati na kakvoći. Zbog svega navedenog ona postižu i vrlo visoke cijene, koje nisu pretjerane, uzimajući u obzir rizik randmana u proizvodnji. Nagrada: GAST 2010 – VELIKO ZLATO →od berbe 2008 najbolje ocijenjen predikat na vodećem hrvatskom ocjenjivanju vina I jakih alkoholnih pića, u izuzetno oštroj konkurenciji.