Vinske čaše

Vinske čaše – kratki vodič

Prvi dojam kod nekog vina je etiketa. Prema njoj najčešće odlučujemo hoćemo li bocu primiti u ruke i dati si truda i vidjeti o kojem se vinu radi. Kada odaberemo svoju butelju i dođemo doma, ako je starije crno vino možda isto dekantiramo, ulijemo u neku čašu i krenemo s ispijanjem. I tom zadnjem koraku, uživanju u vinu u toj čaši, posvećujemo premalo vremena i općenito premalo shvaćamo. Ima jedna grafičarska izreka koja kaže da vrhunski strojar izvuče na srednje žalosnom stroju više od tiskovine, nego srednje kvalitetan strojar na vrhunskom stroju. Tu istu izreku možemo primijeniti i na vinske čaše.

Zbog nepoznavanja uloge čaše u uživanju u vinu, pripremili smo ovaj kratki elementarni vodič kroz vinske čaše.

Što je važno kod vinske čaše?

Vinska čaša mora biti bezbojna, ne mliječna, ne crvena, već bezbojna i tankih stijenki. Mora biti glatka, bez gravura, bez crteža jer se u vinu uživa i vizualno. Veličina čaše je isto bitna. Visina nožice čaše bitna je jer ona određuje koliko će topline iz ruke tj. dlana prijeći na čašu (poželjno je čim manje). Poželjno je da je veće zapremnine od one koja su u nju toči. Ako želimo u čašu natočiti 1-1.5 dcl vina, onda je poželjno da je čaša zapremnine 3 -4.5 dcl jer prilikom kušanja vrtimo vino, mirišemo ga i za to je potreban “prostor” u čaši. Dobra čaša za vino bit će na stalku, konusnog oblika, sa širim dnom i užim vrhom. Kasnije ćemo detaljnije obraditi same čaše za pojedina vina. Taj oblik je poželjan iz više razloga. Prvo, radi vrtnje da tekućina teže “pobjegne” iz čaše ako se zaigramo. Drugo, da mirisi i arome ostanu “zarobljeni” unutar čaše, da ga možemo nagnuti kada mu ocjenjujemo boju i da kod same degustacije zabacimo glavu unatrag i da vino prirodnim putem dođe u usta.

Vrste čaša

Čaše djelimo na: čaše za bijelo vino, crno vino, desertno vino, bordo, rose i burgundac.

Riedel čaše za bijela vina iz serije Sommeliers

Slijeva na desno su čaše za: Bordeaux Grand Cru – Cabernet – Merlot, Burgundy Grand Cru, Hermitage za Syrah, Tinto Reserva, Zinfandel Chianti.

Čaše za bijelo i crno vino su u osnovi čaše oblika tulipana. Razlika je u tome da je zapremnina čaše za bijelo vino manja od one za crno, jer bijelo vino nema toliku potrebu za zrakom kao crno vino. Čaše za crno vino su izraženijeg trbuha, za razliku od onih koje koristimo za bijelo vino. Nećete pogriješiti ako vino u čašu sipate do točke gdje se trbušasti dio počinje sužavati, tj. do njezinog najšireg dijela. Velike trbušaste čaše koristimo za starija crna vina. U ovoj kategoriji imamo još i čaše za burgundac, kao i čaše za bordo koje svojim oblikom i omogućavaju da se najviše izvuče iz vina za koje su namijenjene.

 

Riedel čaše za bijela vina iz serije Sommeliers

Slijeva nadesno su poredane čaše za: Chardonnay – Montrachet, Loire, Alsace, Rheingau, Reisling Grand Cru, Sazternes (francusko slatko bijelo vino)

Pjenušava vina imaju čašu u obliku flaute. Ista ima oblik izduženog tulipana. Takva je jer taj izduženi i uski oblik omogućuje dulje zadržavanje mjehurića CO2 u čaši što je najbitnije kod pjenušavih vina.

 

Riedel čaše za "ostala" vina iz serije Sommeliers, slijeva na desno su čaše: Aperitif, Champagne Glass, Rosé, Shery, Sparkling Wine, Vintage Port.

Slijeva nadesno su čaše: Aperitif, Champagne Glass, Rosé, Shery, Sparkling Wine, Vintage Port.

Desertna vina toče se u čaše malog formata, koje su sužene pri vrhu radi boljeg očuvanja aroma. Iste su manjeg formata te samim time manje zapremnine, jer desertna vina imaju u pravilu veći alkoholni postotak i manje ih konzumiramo u odnosu na ostala vina.

Da podvučemo crtu

Za kvalitetno uživanje u vinu treba imati i dobru čašu. Idealno bi bilo imati čašu prilagođenu određenoj sorti, ali to je malo iluzorno očekivati u nekom prosječnom kućanstvu. Potrebe će zadovoljiti i univerzalni setovi za bijelo vino, crno vino i možda set za pjenušce (ako ih konzumiramo). Na tržištu postoji širok izbor kvalitetnih, ali i nekvalitetnih čaša. Raspon cijena je širok jer ipak govorimo o kvalitetnim čašama te se iste mogu naći u rasponu od 20-ak pa do 700 kn po čaši.

I malo o slikama

Kao prvo, nepojmljivo je teško na internetu naći kvalitetnu “royalty-free” sliku za opremu teksta. U tekstu su za ilustraciju korištene slike čaša iz serije Sommeliers, znamenitog austrijskog proizvođača čaša Riedel. Riedel je obiteljska tvrtka, manufaktura, koja se ponosi tradicijom dugom preko 250 godina te je u svom postojanju obuhvatila čak 11 generacija obitelji. Godine 1958. Geroge Riedel je napravio svoju prvu vinsku čašu čija je “misija” bila da svojim oblikom utječe na okus vina te će ujedno biti više funkcionalna, a manje vizualna. Danas je ta čaša jedan od izložaka u slavnom Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Sama serija čaša Sommeliers zaštitni je znak Riedela. Čaše su ručno izrađene na tradicionalan način od najfinijeg kristala, naravno, rukama najvještijih majstora. Sama serija predstavlja cca. 15% cjelokupne Riedelove proizvodnje čaša. Također je zanimljivo da Riedel za pojedina vina radi čaše te je sada u proizvodnji i čaša za malvaziju koja će biti predstavljena na sljedećoj Vinistri.

 

 

Preuzeto sa: nepce.hr Vinske čaše – kratki vodič.